Новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти в град София е скандална и ще навреди сериозно на бизнеса в София. За това сигнализират жители и предприемачи от столицата.

В писмо до news.bg гражданите обясняват, че Столична община вече е стартирала процедура за приемането на новата наредба. Тя е изготвена от екипа на Главния архитект Здравко Здравков и предстои да бъде приета от Столичния общински съвет.

"Наредбата е скандална - Ако бъде приета, ще навреди сериозно на бизнеса в гр. София", пишат Николай Серафимов, Димо Николов, Анелия Стоименова, Симеон Николов, Радослав Пенчев - граждани и предприемачи от София.

Според тях на първо място наредбата засяга търговските обекти - забранява се поставянето на всякакви материали, вкл. стикери и всякакво фирмено брандиране по витрините на търговските обекти (офиси, магазини, банки, телекоми и други) на повече от 20% от площта на витрините.
Гражданите алармират, че това е грубо посегателство върху бизнеса и облика на десетки хиляди търговски обекти, както на големите международни компании, така и на представители на средния и малкия фамилен бизнес в София. "На практика търговците (и всички с обекти/офиси на партерен етаж) ще бъдат лишени от правото си да се възползват от витрините на своите обекти, за които плащат наем."

В сигнала се обяснява, че за тази промяна лобират фирми, които се занимават с външна реклама (билбордове), които депозирали и предложението за това ограничение.
Промяната има за цел да принуди някои от по-големите търговци да плащат на тези фирми за реклама, тъй като ще бъдат лишени от правото да рекламират дейността си на собствените си витрини, обясняват предприемачите.

Същите фирми инициирали и друга промяна - билбордовете в частните терени да бъдат елиминирани. Тези фирми вече са спечели специалните търговете на СО за всички общински места в София за билбордове за срок от 10 години напред, което ще принуди бизнеса да се обърне към тях, алармират столичани. "Крайната цел е да останат в София само общинските места за билбордове, от които да се възползват тези няколко, близки до Общината фирми."

Третата притеснителна промяна, която прокарвала СО с новата наредба, касаела регистрацията на фирмените тотеми - пилоните с лога на фирмите на територията на собствените им земи (каквито например имат бензиностанциите, ИКЕА, Фантастико, Кауфланд и т.н.). С промените се ограничава рекламната площ на тези фирми до максимум 6 квадратни метра, което е наполовина спрямо сегашните условия. Целта на тази промяна също била големите вериги да бъдат принудени да наемат билбордове, защото ще са лишени от правото си да ползват адекватно собствените си имоти за това. "Това е директен удар против частните фирми и частната собственост в България", категорични са подателите на сигнала.

Четвъртата промяна - елиминиране на LED екраните в София. Наредбата въвежда промени, ограничаващи всякакви LED екрани, "което на практика обезсмислят изцяло съществуването им." Наредбата предвиждала забрани на LED екраните да се излъчва видео и каквато и да е анимация, изображенията трябва да са статични.
"В ерата на дигиталните технологии, когато във всички европейски и световни столици градската среда придобива все по-модерен вид и наличието на такива лед екрани (и дори цели стени на сгради) определено допринасят за това, София е на път да ги отхвърли", тълкуват предприемачите.
Това също се дължало на лобитата на фирмите за външна реклама, които имали влияние в СО и разчитали на дългосрочните си договори за общински места за билбордове. Тези фирми нямали интерес новите и модерни технологии да се развиват и да привличат на пазарен принцип повече клиенти.

Гражданите, които алармират за тези "нелепи" промени, споделят и мотивите на вносителите на промените. Според тези мотиви "една от целите, които си поставя изменението, е подобряване на естетическото въздействие на градската среда чрез намаляване на наситеността с преместваеми и рекламни елементи". Според подателите на сигнала това може да се разглежда като нарушения на принципите на пазарната икономика.

Според мотивите "визуалното замърсяване" в някои части на София е променило облика на пространствата и е понижило естетическите качества на средата. "В изменението се предлагат нови технически норми, които увеличават разстоянието между рекламните и информационни елементи, унифицират размерите и създават допълнителна защита на историческия център."

Предприемачите питат: "...това ли са начините? Защо за сметка най-вече на малкия и среден бизнес? В чий интерес? Кой ще допусне този лобизъм? Г-жа Фандъкова наясно ли е с проблема? Защо главният архитект го предлага и ще го приеме ли Столичният общински съвет?"

Гражданите и бизнесът питат още защо на срещите за обсъждането на текстовете за новата наредба, на които присъствали главният архитект Здравков, общинският съветник Зафир Зарков и експерти от Общината, са били поканени само представители на фирми, занимаващи се именно с външна реклама и билбордове.

Към момента Наредбата е публикувана за обществено обсъждане в сайта на СО. Текстовете на новата наредба може да видите тук. Мотивите на вносителите на текстовете може да видите тук. Предварителната оцекна на наредбата може да видите тук. Докладът на общинските съветници относно приемането на текствоете може да видите тук.