В рамките на деня София се превръща в „офроуд царство". Пред катедралата храм-паметник „Александър Невски" в сърцето на столицата кметът Йорданка Фандъкова лично даде старт на Петото издание на Балкан офроуд рали.

Следващите осем дни общо 90 машини в пет различни класа ще изминат точно 2090 км по трасето София-Боровец-Старосел и ще финишират обратно в столицата.

Фандъкова приветства с добре дошли гостите от цяла Европа и обеща отлична организация на Пътна полиция, която ще се грижи за сигурността на участниците.

„Шофьори, адреналинът има място на спортния терен, но в населените места пазете не само себе си, но и гражданите", призова Фандъкова всички участници преди да развее българското знаме пред участник номер 1 от Австрия, който е миналогодишният победител в скоростната надпревара.

Организаторът на събитието Александър Ковачев се похвали, че тази година сме не само домакини, но сме представени с 10 български екипа в две от категории, като състезателите Иван Маринов и Петър Славчев заедно с другите български участници са сред фаворитите в своите групи.

Десетките участници представляват страни от цяла Европа като Швейцария, Пошла, Франция и Германия. Много столичани дойдоха като публика на откриването, за да разгледат автомобилите и моторите и да се снимат с някои от състезателите.

За първа година в българското издание на ралито ще участват камиони.