Три хиляди души очакват организаторите на 10-то юбилейно издание на "София Прайд", което тази година се провежда под мотото "Да прогоним предразсъдъците".

Моника Писанкънева от организационния комитет на инициативата заяви, че за разлика от предишни години, това издание ще се запомни с най-голям брой участници, както и с възможно най-голяма подкрепа от различни институции и неправителствени организации.

Досега подкрепа за инициативата са изразили 20 от дипломатически представителства у нас. Десет от тях ще имат представители и на самия парад. Към шествието се присъедини и полсаника на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Освен това тази година за пръв път инициативата се ползва и с подкрепа от страна на бизнеса. Над 20 фирми са окачили знамето на дъгата, а някои от тях са произвели различни продукти, специално за "София прайд".

Подкрепа за инициативата в отворено писмо изрази и общинската съветничка Марта Георгиева. И тази година има специални гости - този път от Белгия. Поздрав към участниците поднесе заместник-кметът на Амстердам.

В подкрепа на избраното мото, организаторите издигат традиционната кукерска маска, като символ. "Като други българи обичаме традициите и в същото време смятаме, че те могат да бъдат деконструирани - да разширим малко представата за нормалност", заяви Моника Писанкънева.

Фолклорни ансамбли скочиха срещу символите на гей-парада в София

Фолклорни ансамбли скочиха срещу символите на гей-парада в София

Организаторите се подигравали на фолклорните символи

Моника Писанкънева заяви, че мерките за сигурност са достатъчно строги. "По време на шествието няма да има проблем. Все пак призоваваме всички участници да бъдат бдителни, когато се прибират след прайда, тъй като тогава обикновено се случват инциденти".

Фандъкова се грижи за спокойствието на гей-парада в София

Фандъкова се грижи за спокойствието на гей-парада в София

Разминават часовете и местата на шествията в столицата

Пол Найденов - единственият до момента открит интерсекс човек и активист в България заяви, че  "за интерсекс хората признаването на многообразието е въпрос на оцеляване, въпрос на физическо оцеляване. Ние биваме подложени на абсолютно съмнителни от морална гледна точка процедури, биваме подложени на медицински експерименти, защото интересекс означава да бъдеш роден с тяло, което не съвпада с типичните за мъж или жена такива", посочи Найденов.

Той продължи с думите, че това не е нещо, което се избира. "Тази година успях да постигна една лична победа - успях да си сменя документите си и в момента те съответстват на пола, който аз съм избрал. В предишните документи в тях пишеше нещо, което някой друг беше решил за мен", посочи Найденов.

Найденов изтъкна още, че докато в София хората с различна сексуална ориентация имат своето пространство, то в провинцията - те все още са преследвани. "Не бива да забравяме, че в Борисовата градина само преди година и половина беше убит човек, само защото бе помислен за гей от "чистачите", почиствали Борисовата градина", припомни Найденов и апелира за приемане на различието и многообразието, съхранило ни като общество.

Снимка 298248

Източник: Фейсбук

Голяма част от участниците в "София Прайд 2017" са взели и децата си на шествието в знак на подкрепа и толерантност към хомосексуалните общности.