Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на призива на организаторите на "София Прайд". Съвместно със служителите на СДВР Столична община ще предприеме всички необходими мерки за мирното протичане на гей-парада.

От Столична община обясниха, че за датата 10 юни 2017 г. в Столична община са постъпили две искания за събития на едно и също място - "Княжеска градина". На 18 януари 2017 г. е заявено събитие от физическо лице под надслов "Лятна кампания: Да изчистим София от боклуците". На 13 април 2017 г. е заявено провеждането на "София прайд".

Припомняме, от организацията "Национална съпротива" информираха, че гей-парадът в София не може да се проведе на същата дата, защото сборният пункт и на двете кампании е един и същ - "Паметникът на съветската армия в София", а мястото вече било заето от кампанията "Да изчистим София от боклука".

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

От "Национална съпротива" напомнят, че ще чистят на 10 юни в София

Инициативата "Да изчистим София от боклука" е заявена за Паметника на съветската армия

Поради провеждането на друго мероприятие на мястото, на организаторите на "София прайд" е било предложен и друг сборен пункт.

От Столична община уверяват, че са осигурили възможност за протичане и на двете заявени събития, като е осигурено и разминаване в часовете на провеждане и местата на събиране. За датата 10 юни 2017 г. са заявени още няколко събития, чиято организация също е обезпечена. 

Във връзка с провеждането на гей-парада в столицата ще се въвеждат временни промени в организацията на движение. По време на шествието движението на градския транспорт и автомобилите ще бъде временно спирано и възстановявано от екипи на Пътна полиция.

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

СДВР призовава гражданите да бъдат толерантни

За интервала от 14 до 24 ч на 10 юни се закрива спирката на градския транспорт на булевард "В. Левски" и улица "Ген. Гурко" в посока Софийския университет, на която спират автобусите № 9, 84, 94 и 184 и тролеи № 1, 2, 5 и 8.

Снимка 298248

Източник: Фейсбук