"Зелената" зона за платено паркиране в София вече ще работи и в събота. Това реши Столичният общински съвет, съобщават от "24 часа".

Промяната влиза в сила на 4 януари, а работното време ще бъде от 10.00 до 18.00 часа.

В момента в събота се плащат само местата за паркиране в "Синята" зона.

Също от януари ще бъде въведен и режим за платено паркиране в кварталите "Иван Вазов" и в горната част на "Яворов". Зелената зона там се разширява с общо 1090 места. Зелена зона в кв. "Иван Вазов" с 880 места се въвежда в района между ул. "Бяла черква", бул. "П. Ю. Тодоров", бул. "България" и бул. "П. Каравелов".

210 паркоместа ще се обособят в горната част на квартал "Яворов", попадаща в район "Слатина". Те са в участъка между бул. "Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул. "Л. Стоянов". По този начин целият квартал ще влезе в зелената зона, след като преди няколко години режимът беше въведен в долната част на кв. "Яворов".

Освен това всяко домакинство ще има право на винетен стикер за до 2 автомобила, вместо до 3 както е в момента, ако живее в обхвата на синята или зелената зона.

Облекчават се и административните процедури за хората с увреждания, които имат право на стикер за паркиране. Също така отпадат хартиените стикери, които се лепят на стъклото - те вече ще са електронни, а контролът ще се осъществява чрез регистрационния номер на автомобила.

Въвежда се изискване при издаване на стикер да се представя документ за преминат годишен технически преглед на автомобила. Целта е да се преустанови практиката автомобили да заемат паркоместа в зоните, без да се ползват по предназначение.

Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков обясни, че засега съветниците са се отказали от разширението на "синята" зона за сметка на места от "зелената", удължаване на работното време и въвеждането й и в неделните дни.

Независимият съветник Борис Бонев от "Спаси София" бе скептичен, че промените ще имат ефект. Той настоя да се ограничат местата за служебен абонамент за институциите и да се обособят места за кратък престой пред болници, училища и детски градини. Бонев поиска и зелената зона между ул. "Фритьоф Нансен", бул. "В. Левски", "Ген. Гурко" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" да мине в по-скъпата синя зона, тъй като подзоната е с 97% запълняемост и има оплаквания на живеещи в нея, че не могат да намират места за паркиране. Предложението обаче не беше прието.

Отхвърли се и предложението на Владислав Панев от "Демократична България" в делничните дни синята и зелената зона да работят до 20.30 часа вместо до 19.30 часа, както е в момента.

Ще бъде създадена работна група, която да подготви нови промени в наредбата за организацията на движението в столицата.