В началото на следващата година ще има обществена поръчка за избор на оператор за улично осветление, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проведена анкета от Асоциация за развитие на София показва, че 58% от гражданите са на мнение, че столицата би могла да бъде по-добре осветена, 33% твърдят, че осветлението в града е слабо, а 9% са доволни от нивото на осветеност.

По отношение на улиците в кварталите недоволството е по-голямо - 78% от софиянци заявяват, че те са слабо осветени и само 3% са доволни. По отношение на парковете и  градините липсват положителни мнения - 84% от хората посочват, че те са слабо осветени.

Изводът на анализаторите е, че осветлението е неравномерно, че е само в централните части има добра осветеност, докато тя е слаба в крайните квартали и комплексите.

Според преобладаващото мнение на софиянци е необходима цялостна реконструкция и модернизация на осветлението. Жителите на града са на мнение, че като цяло градът е тъмен и само центърът е по-осветен.

Приоритет трябва да бъдат парковете, улиците и тротоарите на всички квартали, а не само в центъра, обобщават хората.

Заместник-кметът Любомир Христов също потвърди оценката на гражданите, че нивото на осветеност е слабо и недостатъчно и че те не одобряват стила на работа в този сектор - неравномерно, на парче и без визия. Той съобщи, че приоритетно ще се изгражда осветление в тези участъци.

Христов каза още, че се цели намаляване на консумираната електроенергия чрез интегриране на нови енергоспестяващи осветителни тела и интелигенти системи. По повод недоволството от поддръжката на осветлението зам.-кметът посочи, че сред приоритетите  е осъществяване на мониторинг на системите за осветление.