Гражданите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове. 

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си оттук нататък", попита пред Нова телевизия кметът на Калофер Румен Стоянов.

Припомняме, обществеността у нас се разбуни от идеите в учебниците по история да влезе терминът „съвместно съжителство с османлиите”, който да замени „иго” и „робство”.

Стоянов смята, че Калофер вероятно ще се обедини с Карлово, Сопот и всички българи.

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове", коментира Стоянов.

Местна учителка заяви, че подкрепя да има и робство, и съжителство. По нейното мнение, ако не е имало съжителство, нямало да има "потомци на ислямизираната част от населението тук". Тя обаче не може да приеме да липсва думата "робство".

Стартирало е събирането на подписка от наследници на възрожденски фамилии. Подписката е адресирана до просветното министерство. Наследниците на възрожденците канят историците да им отидат на гости, да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. Те са недоволни и че голяма част от възрожденските произведения по литература отпадат.