149 години след като за първи път сопотчани са използвали черешово топче, днес те отново се въоръжиха и извадиха легендарното оръжие.

С черешови топчета граждани направиха блокада на сградата на общината, за да спрат описа и изнасянето на имуществото от страна на частен съдебен изпълнител.
Живата верига около кметството е в защита както на имуществото, така и на кмета, който според гражданите няма вина в заплетения казус. Освен това гражданите са се заканили да блокират и подбалканския път.

Днес гражданите очакваха частен съдебен изпълнител да влезе в община Сопот и да започне да разпродава общинската собственост. Целта е да бъде покрит дълг, образуван след корекция на проект, финансиран по ОП "Околна среда". Става въпрос за проекта, изпълнен с пречиствателната станция на града.

Офис обзавеждането и компютрите на администрацията и Общинския съвет са акцент в списъка на съдебния изпълнител. В списъка има и други общински имоти.

Обслужването на гражданите ще спре, коментира кметът Веселин Личев. Той предупреди още миналата седмица, че действията на съдебния изпълнител заплашват сигурността на гражданите, тъй като в компютрите на общинската администрация се съдържат много лични данни. Освен това функционирането на детските градини и училищата също зависи от работата на администрацията.

Кметът Веселин Личев коментира, че публичният търг на имуществото на общината не би могъл да събере сума повече от 10 - 15 хиляди лева.

Кметът припоми, че до края на май е в сила споразумение за отстрочка, подписано между фирмата взискател, ВМЗ и самата община. Военният завод дължи на общината няколко милиона. От думите на кмета става ясно, че към момента на фирмата-взискател са изплатени всички лихви, такси и адвокатски хонорари и остава само главницата на дълга. Чакало се и разрешение за безлихвен заем, с който общината да се разплати по дълга и 5-годишната сага да приключи.

Икономическа полиция-Пловдив и Окръжна прокуратура-Пловдив от началото на годината са проверявали общината, като проверките са във връзка с наложената корекция.

Заради проекта на общината са направени над 33 проверки, включително и от ОЛАФ и европейския омбудсман. Всички заключения били в нейна полза. Веселин Личев посочи, че общината кандидатства и за безлихвен заем, като има обещанието на премиера Бойко Борисов да го получи. Това са възможностите на местните власти, ние сме ограничени от закона, обясни Личев.

Той бе обаче категоричен, че редица институции, включително Районен и Окръжен съд в Пловдив са установили и постановили, че вината за корекциите по програмата не е на общината, а на старото ръководство на ОП „Околна среда". Решението пък на Пловдивския административен съд е задължил ОПОС незабавно да вдигне корекцията в размер на 3,5 милиона лева.

По-късно през деня стана ясно, че община Сопот е получила отново отсрочка. Кметът Веселин Личев, частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова и представителят на фирмата-изпълнител на пречиствателната станция адвокат Ирен Савова се разбраха за двуседмична отсрочка.

За 14 дни община Сопот трябва да намери средства, с които да започне да погасява дълга си.

Фирмата-изпълнител на пречиствателната станция в Сопот е вложила 15 милиона лева собствени средства за изграждането на съоръжението, а вече 5 г. се опитва да си получи парите. Адвокатът на фирмата Ирен Савова обясни, че след няколко отсрочки това действително ще бъде последната.

Частният съдебен изпълнител се съгласи да бъде подписано подобно споразумение.