София не е готова за бедствени положения. Това мнение изрази общинският съветник от БСП Николай Николов.

Коментарът на общинаря дойде във връзка с приетата днес актуализация на плана за защита при бедствия и аварии. 

"Плановете по райони и скривалищата са общинска собственост и са неизползваеми", заяви Николов. Проблем било и финансирането за бедствени ситуации в столицата.

По думите му няма как в заседателната зала да се направят 16-17 конкретни предложения.

Той коментира и набора от продукти за оцеляване.
13 са продуктите за оцеляване, които са жизненоважни при такава ситуация за цялото население на София.
Според изчисленията това струва по 5 млн. лева на ден, но не ставало ясно каква е наличността и срока на годност на продуктите, възмути се Николов.

В плановете е записано, че палаткови лагери се правят в училища, детски градини, читалища, но за това се изисквало разрешение от Министерство на младежта и спорта.

Липсват и планове за местата, където се събират много хора като жп гари, автогари и летище "София".
За Николов метрото е едно тези места.

Припомняме, че миналата година при пороен дъжд в столицата бяха сериозно наводнени някои метростанции.

Николов смята, че в такива ситуации хората би следвало да бъдат изведени навън, а метростанциите трябвало да се затворят. "Това е физика за трети клас - знаете какво става с вода и ток", каза още Николов.

От своя страна Иван Илиев от ГЕРБ обясни, че опозицията не разбира, тъй като планът включва задълженията на всички ангажирани структури на държавата. Този документ има за цел ясно да разпише отговорностите, каза Илиев.

В различните подчасти на плана има заложено остойностяване в бюджета, но това финансиране е комплексно между няколко ведомства, подчерта Илиев.

По думите му не съществува опасност от възникване на хаос предвид участието на редица институции. Той допълни, че "целта на този план е именно да се сработят институциите, затова всяка една актуализация на този план трябва да влиза час по-скоро".