До края на седмицата ще бъде изготвен доклад за възстановяването на автобусите на столичния градския транспорт до Витоша, съобщава БНР.

Днес Комисията по транспорт в Столичния общински съвет определи, че ще реши дали това ще се случи на заседание на 28 май.

Засега няма предложения от страна на общинските съветници при какви условия за физическа дистанция да бъдат пуснати автобусите до Витоша. На днешното заседание независимият Борис Бонев предложи автобусите да се движат по миналогодишното разписание за месеците юли и август.

От неделя разрешават разходките на Витоша

От неделя разрешават разходките на Витоша

Автобусите до планината обаче остават спрени

След като разходките на Витоша отново бяха позволени, в почивните дни много хора посещават планината, като повечето от тях ходят дотам с колите си. Жителите на кварталите "Княжево", "Симеоново", "Драгалевци" и "Бояна" обаче недоволстват от многото автомобили на туристи в планината. 

По тази причина от Центъра за градска мобилност и общинските съветници от Комисията по транспорт трябва да решат колко автобуса и на какъв интервал ще пътуват до Витоша, за да се избегне струпването на хора.

Председателят на комисията Карлос Контрера заяви, че е безспорно, че трябва да се намери вариант да се пусне обществен транспорт до Витоша, но това не трябва да създава рискове за здравето на хората.

По трасетата в природния парк "Витоша" оперират къси автобуси - 12-метрови, с малко седящи места, малък капацитет на кабината, които означава, че има опасност да се стигне до препълване на автобусите, предупреди той. 

Възрастни хора се оплаквали на Мутафчийски, че не могат да ходят на Витоша

Възрастни хора се оплаквали на Мутафчийски, че не могат да ходят на Витоша

Мерките им съсипвали живота