Край на 300-годишната война за солниците на Поморие сложиха Несебър и Созопол, съобщава радио Дарик.

Градоначалниците на трите морски града са се събрали в Несебър, за да потвърдят желанието си за мир и разбирателство. Градът на ЮНЕСКО е бил домакин на станалата вече традиционна шеговита церемония за край на конфликта между двата града избухнал преди 22 века.

Идеята за сключване на временен договор е от на 90-те години на миналия век. Първоначално за ден на помирението е избран денят на хумора 1 април. От 2003 г. подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Мирният договор е бил подновен в църквата „Света София", известна като Старата Митрополия, като преди това домакините са посрещнали поморийската и созополската група пред крепостните стени на стария Несебър.

Кметовете на двата града Николай Димитров и Панайот Рейзи са се подписали под договора, а негов гарант е станал градоначалникът на Поморие Петър Златанов.

На церемонията символично той е подарил по чувалче сол на колегите си и им е предостави собственост върху три "тигана" от анхиалските солници.

От своя страна несебърският кмет Николай Димитров е връчил на колегите си икона на Богородица с младенеца, която да пази градовете партньори. Созопол пък е дарил символично съюзника си с остров, изобразен на картина,  заедно с нотариален акт за собственост. Така двата града са се изравнили по придобивки.

Партньорите си пожелаха много туристи и още светини и мощи, а церемонията беше проследена с интерес от чужденците в Несебър.

"Ние днес се разбрахме да продължим на работим и да съществуваме в мир, да има диалог помежду ни. Това е идеята на всички, които живеем по морето. Да работим за европейския имидж на нашето Черноморие. Двата града отдавна не са конкуренти, а партньори, те имат общ път, общи проекти за развитие на българското Черноморие" каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Според примирието градовете се задължават да не предприемат военни действия. Всички проблеми да се решават на маса и от масите народни. Двете страни  ще действат съвместно и в комбина за по-голям общински бюджет пред държавната администрация и за съвместни проекти пред Европа.

При изпадане на Поморие и Бургас в дълбок икономически колапс, двата града се споразумяват предварително чрез преговори за владение и господство на териториите. При организиране на еднодневни екскурзии туроператори от двата града да предлагат с предимство дестинациите Созопол и Несебър. След размяната на даровете помирените страни скрепиха договора и с чаша вино.