Спаси София алармира за съмнителен строеж в столичния район "Възраждане". От организацията посочват, че е напът да бъде построен многоетажен жилищен блок без да са спазени всички законови и нормативни изисквания.

Гражданите, живеещи в непосредствена близост до новия строеж, многократно са сигнализирали отговорните институции, но и досега няма отговор на техните питания, съобщават от пресцентъра на Спаси София.

През 2015 г. имотът е продаден от Общината на търг. На търга се явил само един участник, който го спечелил. Спаси София подчертават, че през годините предназначението на въпросния имот се сменя неколкократно - първо "за търговски комплекс", а в последствие "за сграда със смесено предназначение".

Арх. Росица Николова изрази съмнение, че не е спазено искането за строителство на сграда със смесено предназначение. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ), една сграда е нежилищна, т.е. със смесено предназначение само когато 60% от нея са жилищни обекти, а нежилищните са най-малко 40 %, подчерта тя.

Справка в сайта на възложителя показва, че съотношението на жилищни към нежилищни обекти е 70% жилища към 30% нежилищни. Освен за чиста печалба през повече жилищни площи за продажба, това се прави, за да се избегнат градоустройствени изисквания за етажност и предназначение на сградата, поясни Николова.

Ако нашите съмнения и калкулациите от сайта на възложителя се потвърдят, това е сериозно нарушение на разпоредбите от ЗУТ и е причина за спиране на строителството, допълни архитекта. Тя подчерта и, че след започването на строежа, е ограничен автомобилния достъп до улица "Георги Златаров".

Опасения буди и фактът, че тук се намираме върху зона със защитен воден обект - имотът попада в санитарно-охранителната зона (2ра и 3та) на находището на минерална вода София - Баталова воденица. В такива случаи се изисква становище от РИОСВ - София, но такова няма, обясни арх. Иван Караджов.

От представените до момента документи не става ясно защо се е стигнало до нужда от продажбата на общинския имот, какво е наложило промяната на предназначението на имота неколкократно, защо разрешителното за строеж е издадено преди задължителното становище от РИОСВ когато се строи в санитарна зона с подпочвени води, посочват от Спаси София.

По думите на лидерът на организацията Борис Бонев това звучи като поредната общинска схема, която захранва нечии частни интереси, вместо обществените нужди. Той бе категоричен, че Спаси София няма да си затваря очите за такива случаи.