Градският транспорт на София е във финансов колапс. За това сигнализира независимият общински съветник Борис Бонев.

Според изнесените от него данни дупката в бюджета само за тази година ще бъде над 100 млн. лв.

Изправени сме пред ликвидностна криза - търсят се пари за заплати, гориво и резервни части, а предвидените в бюджета на Общината пари са двойно по-малко от необходимите, предупреди той.

По думи на Бонев ГЕРБ и ВМРО са в паника, че ще фалират системата в своя мандат. Те не предприемали никакви мерки, освен да взимат нови заеми, които "да наливат в черната нереформирана дупка на ЦГМ и градския транспорт, без никаква представа как да излязат от нея".

Общинският съветник изрази притеснение, че ГЕРБ и столичния кмет Йорданка Фандъкова целенасочено крият информация за реалната ситуация.

Бюджетът на София за 2021 г. - реалистичен и напрегнат според Фандъкова

Бюджетът на София за 2021 г. - реалистичен и напрегнат според Фандъкова

Постигнахме финансова стабилност на столицата, доволен кметът

От "Спаси София" посочват, че в последните пет дни са били внесени пет доклада за наливане на общински пари, с които временно да се закърпи положението.

Според Бонев проблеми има и в бюджета на градския транспорт за 2021 г., внесен в петък вечерта и гласуван още в понеделник. На дискусиите в Столичния общински съвет е станало ясно, че той е основан на нереалистични данни.

Той е категоричен, че управляващите предлагат бюджет, за който е сигурно, че само ще задълбочи кризата, вместо да я реши.

Спаси София е против ЦГМ да изтегли заем от 15 млн. лв.

Спаси София е против ЦГМ да изтегли заем от 15 млн. лв.

ГЕРБ уж не искал кредити, а подкрепял тегленето на заем за покриването на дупките

Независимият съветник прогнозира, че до края на годината финансовата дупката в транспорта ще е огромна. По тази причина той предлага спешни действия и спасителни мерки за градския транспорт. Сред тях са задължително свикване на извънредно заседание на СОС, на което Фандъкова лично да обясни колко точно е дупката. Необходимо според него е и да се изработи нов и реалистичен бюджет за градския транспорт. Бонев настоява да се изготви и пакет от решения за подобряване на градския транспорт, както и за цялостна реформа на ЦГМ. Независимият съветник се застъпва за експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции и сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.

В момента всички плащаме с данъците си за некомпетентните решения на ГЕРБ, независимо дали ползваме градския транспорт или не, подчертава независимият съветник.