Спасиха белоглав лешояд при язовир "Студен кладенец", съобщи Нова телевизия. 

Рибар вижда няколко поредни дни, че птицата не помръдва от мястото си и решава, че е в беда. Така той и представители на Българското дружество за защита на птиците започват съвместна акция за спасяване на животното.

Оказва се, че лешоядът е паднал във водата, вероятно е намокрил крилата си и достигайки до брега, е затънал в калта.

Експерти обясняват, че в това безпомощно състояние скоро е щял да намери смъртта си. Белоглавата птица вече е в спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Заради счупеното му крило не се знае кога и дали ще може отново да се върне в дивата природа. 

Белоглавият лешояд е включен в Червената книга на страната ни като строго защитен вид. Смятан е за изчезнал у нас през 70-те години на 20 век. През 1978 г. е открита малка колония до язовир "Студен кладенец" с една размножаваща се двойка. След сериозни целенасочени природозащитни действия от страна на МОСВ, БДЗП и други НПО популацията нараства и днес вече се смята, че е стабилизирана.

В рамките на Балканския план за опазване на лешоядите видът се реинтродуцира в Стара планина (Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска планина).