Екоинспектори освободиха заклещена в комин птица в Пловдивско.

Вчера по обяд на "зеления телефон" на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив е позвънила притеснена жителка на село Чешнегирово, която обяснила, че от четири дни в комина на двуетажната ѝ къща е заседнала птица и всички опити на семейството да я освободи са се оказали неуспешни.

Отзовалите се екоексперти освободили животното през отвора на камината на първия етаж. Оказало се е, че птицата е от вида "домашна кукумявка" (Athene noctua). Тя била видимо стресирана от дългото време, прекарано в комина, но невредима и излетяла на свобода през прозореца.

Домашната кукумявка е дребен представител от семейство Совови, който живее до хората и обитава предимно изоставени постройки и подпокривни пространства. Екоинспекцията посочва, че въпреки че е изключително полезен помощник в борбата с мишките и други вредни гризачи, тази птица често страда от негативно отношение заради суеверия.

Спасиха щъркел, бедстващ в река Янтра

Спасиха щъркел, бедстващ в река Янтра

Птицата е отркита в безпомощно състояние

Спасена е и сова със счупено крило, паднала от дърво в двора на детска градина "Кремена" в Пловдив, съобщи bTV. Персоналът в градината пазел птицата, за да не бъде изядена от котки, докато директорът уреждал транспорт до спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Вариантът совата да бъде превозена с кашон в багажника на междуградски автобус бил отхвърлен заради високата температура в Пловдив през вчерашния ден - 39 градуса. Директорът на детското заведение се свързал с отдел "Екология" към район "Тракия". Служителите изчакали близо час да свърши приемната на районния кмет Георги Гатев. В обедната си почивка Гатев транспортирал птицата до Стара Загора с личния си автомобил, придружен от служители от отдел "Екология".

След преглед на совата било установило, че едното й крило е счупено. За момента тя остава за лечение и наблюдение в спасителния център. Очаква се до 2 седмици птицата да се възстанови, след което ще бъде върната в двора на детската градина.

Бум на сигнали за намерени птици в РИОСВ - Пловдив

Бум на сигнали за намерени птици в РИОСВ - Пловдив

Много от случаите са за малки от вида горска ушата сова