От началото на месеца повечето морски плажове на юг вече са неохраняеми. Въпреки че сезонът още не е приключил, до края на септември спасители ще има единствено на плажовете в най-големите курорти.

В същото време от Асоциацията по водно спасяване настояха за повече права за морските гардове, включително да могат да глобяват нарушителите на плажа, съобщава БиТиВи.

Всеки спасител може да разкаже поне за няколко случая, в които недоволни плажуващи влизат в спор с тях, дори налитат на бой. Обидите и грубото отношение са ежедневие.
Агресията на летовниците се увеличавала при червен флаг, когато къпането в морето е абсолютно забранено.

Затова от Асоциацията по водно спасяване настояват да могат да глобяват "хулиганите на плажа".

Едно от предложенията е глобите за нарушения на плажа да са колкото и тези за нарушаване на обществения ред или до 5 000 лева. Предвижда се за реда да следят съвместни патрули с общинската полиция.

От община Бургас признаха, че идеята е обсъждана, но не уточниха кога ще влезе в сила. Според летовниците глобите са добро решение, но трудно осъществимо.

Въпреки че през септември морето не е толкова опасно, колкото в края на август, когато се появяват подводни течения и дънни ями е добре да се знае, че много от плажовете на юг вече са без охрана.

На бургаския плаж спасители ще има до края на следващата седмица.