След смъртта на 5-годишното дете от село Стоб Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и прокуратурата започнаха проверки. Те ще покажат има ли пропуски при оказването на лекарска помощ на детето и причините за неговата смърт.

По думите на д-р Владимир Пандев от ФСМП-Кюстендил, детето е нямало никакви жизнени функции още при пристигането на спешния екип в дома му.

"На 19-и около 23 часа, получихме сигнал за човек с болки в корема и диарични изхождания. Детето беше контактно, нямаше температура, а коремчето му вече се беше успокоило. Към въпросния момент нямаше никакви признаци за притеснения. Прегледах дробовете и сърцето му. Според мен ставаше въпрос за вирус. Говорих с родителите за диетичния режим, който трябва да се спазва, защото този вирус е съпътстван от повръщане, но детето не беше повръщало и нямаше и дори гадене", обясни д-р Владимир Пандев пред Нова телевизия.

След прегледа спешният екип се прибрал в Спешния център в град Рила. Два часа по-късно обаче медиците отново са се отзовали на сигнал от същия адрес. Съобщението било, че детето е получило гърч. Когато спешният екип пристигнал на място, установил, че детето няма никакви жизнени функции - нямаше дишане, сърдечна дейност, пулс, обясни д-р Пандев. По думите му е започнал веднага реанимация и детето било транспортирано с линейка до СПО Благоевград. Там реанимационен екип е поел детето веднага, но за съжаление не успяха да му помогнат, обясни медикът.

Той посочи, че има предположение за причините за смъртта на детето, но ще остави заключенията на експертите.

Дете е починало в линейка напът за болницата в Благоевград

Дете е починало в линейка напът за болницата в Благоевград

5-годишното е страдало от болки в корема, разстройство и повръщане от 5 дни