В няколко общини на Благоевградска област е обявена опасност от остра заразна болест по животните, съобщава БНР. На гръцка територия, в близост до границата с България, са констатирани огнища на нодуларен дерматит. Това е силно заразна болест по едрите преживни животни. Тя се характеризира с треска и поява на възловидни образувания по кожата. Болестта е лесно разпознаваема от ветеринарите и фермерите, обясняват експертите от Областната дирекция по безопасност на храните.

За да бъде потвърдено заболяването задължително се правят и лабораторни изследвания. Нодуларният дерматит се предава чрез физически контакт, по въздуха и чрез кръвта.

Епизоотичната комисия е свикана на спешно заседание, на което са набелязани мерки, за да се ограничи рискът за пренасяне на болестта от Гърция в България. Има забрана за продажбите и придвижването на животни в общините Петрич, Сандански, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Заповедта за забраната е издадена от областния директор на агенцията по храните.

Животинските пазари се затварят за неопределено време. Населението и най-вече фермерите трябва да бъдат информирани за заболяването и предпазните мерки. Това ще бъде направено от кметовете на общините и ветеринарните лекари.

Нерегламентираните места за клане на животни са проблем. Причината е, че на практика не могат да се контролират ефективно.

Нодуларният дерматит не се предава на хората. На унищожаване или силна термична обработка обаче подлежат животинските продукти, най-вече местните.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов смята, че на този етап мерките, които са предприети са достатъчни.