Медиците от Спешната помощ в Горна Оряховица са по-спокойни след назначаването на охрана, предаде БНТ.

Вече трета седмица лекарите разполагат с физическа охрана през нощта и паник бутони във всички линейки.

Те са доволни от промяната и твърдят, че се чувстват по-защитени. Лекарите също посочват, че се забелязва промяна и в самите пациенти, а това според тях е най-важното.

Вече не са така агресивни, внимават как се държат и не ни повдигат висок тон както преди, разказва фелдшерката Емилия Иванова.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие

Тя беше една от медиците, които подадоха молби за напускане след нападението на свой колега. Днес тя, също като останалите медицински служители от филиала, е оттеглила оставката си. Лекарите обаче са категорични, че такива мерки за сигурност трябва да има във всички спешни центрове в страната.

Припомняме, в края на януари медиците от Спешното в Горна Оряховица масово подадоха заявления за напускане. Причината беше поредният случай на агресия към медик по време на нощно дежурство.

Спешното в Горна Оряховица вече с охрана

Спешното в Горна Оряховица вече с охрана

Първият филиал на Спешна помощ с 12-часова жива охрана

Заради нападението министърът на здравеопазването сезира главния прокурор и поиска приоритетно разследване. Преди два дни пък той обеща и 24-часова физическа охрана на Филиала и увери, че новите 400 линейки, които ще бъдат доставени за модернизацията на Спешната помощ, ще бъдат оборудвани с паник бутони.

На 1 февруари започнаха дежурствата на физическата охрана в Спешното отделение. Така филиалът стана първият в страната, охраняван с жива охрана от частна фирма.