Министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова посетиха морския залив Болата край Каварна. Двамата се разбраха да търсят общо решение на проблема с навлизането и паркирането на автомобили през лятото в защитената местност.

Заедно с община Каварна ще бъдат обсъдени опции за паркиране извън територията на плажа.

Заливът е популярен за туристите, които обаче паркират на самия пясък и изхвърлят много боклуци. Министрите призоваха хората да пазят защитената местност и да почистват след себе си. По отношение на рибарите ще се търси вариант за разрешителен режим да влизат с колите, с които возят лодките си.

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват "Калиакра". Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево. Местността е зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински видове. Пясъчният плаж е с естествен произход и уникален за скалните брегове в района на Калиакра.

Малка река образува тясна клисура и се влива в блато, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитената зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000.