Транзитното преминаване на автомобили през прохода "Шипка" се преустановява на 3 март заради честванията на Националния празник на България - Освобождението от турско робство.

Транзитното движение през Шипченския проход ще бъде пренасочено към Прохода на Републиката, информира Агенция "Пъна инфраструктура" (АПИ).

Ограничението обаче не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

Шипка отново осъмна със сняг

Шипка отново осъмна със сняг

На върха натрупаха 10 см сняг

От 22 часа на 2 март, събота, до 18 часа на 3 март, неделя, ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през прохода, по път I-5(Е-85) Габрово - връх Шипка - Казанлък.

Трафикът ще се пренасочва по път II-55, през Прохода на Републиката по маршрута Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно.

Всички, които пътуват от област Габрово и от северозапад могат да използват Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Проход на Републиката - Велико Търново и обратно. Автомобилите по това направление ще се пренасочват при пътен възел "Мъглиж".

Желаещите да участват и присъстват на тържествената част могат да използват пътя и от Габрово, и от Казанлък до връх Шипка. АПИ информира още, че по случай празника ще бъде организирано еднопосочно придвижване от 5.30 часа сутринта на 3 март до 13 часа и в обратната посока - от 13 часа до 18 часа на същия ден.

Автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово.