От 10 юни спират движението по участък от Е-79 между селата Ребърково и Лютидол за строителството на пътя Мездра - Ботевград. Трафикът за леки коли и камиони до 12 т ще е през прохода "Петрохан" път II-81 и Искърското дефиле път II-16, съобщиха от АПИ.

Допълнителен обходен маршрут за автомобили до 4,5 тона е третокласният път III-161 Ребърково - Лютидол и общинската пътна мрежа в село Лютидол.

За по-голяма безопасност трафикът на камионите над 12 тона ще бъде разделен в посоките на движение. Пътуващите от Видин към София автомобили над 12 тона ще се отклоняват при Монтана по път II-81 - прохода "Петрохан". Автомобилите над 12 тона, които се включват в движението по път I-1 след област Монтана ще преминават по път II-16.

Пътуващите от София към Видин автомобил над 12 тона ще преминават по път II-16 през Искърското дефиле. Предвижда се временната организация на движение да бъде до средата на ноември 2020 г.

Снимка 482852

Източник: АПИ

Строителство на участъка от път I-1 (E-79) Мездра - Ботевград започна в края на 2019 година. Досега всички дейности, които се извършваха, бяха в страни от настоящото пътно платно и не възпрепятстваха трафика. Сега изпълнението на отсечката навлиза в следващ етап, което налага спиране на движението в участъка между селата Ребърково и Лютидол (от км 166 до км 172), където проектното трасе напуска съществуващия път и преминава в обход на село Лютидол от изток.

Участъкът между Мездра и Ботевград е един от най-сложните като терен за преминаване от направлението Видин - Ботевград /167 км/. Поради това строителството на близо 33 км от Мездра - Ботевград е обособено в два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/.

Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, т. е. двойно по-широко от настоящото, което е с по една лента за движение в посока.

Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде разширен до новия габарит, а настоящото трасе ще бъде основно ремонтирано и реконструирано, където е необходимо. По нов терен бъдещият скоростен път ще се развива в участъците, обхождащи селата Лютидол, Типченица, Новачене и Скравена.

На обхода на село Лютидол ще бъдат построени два тунела, с дължина съответно 490 м и 340 м. Ще бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Направлението Видин - Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ, тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". С изпълнението му транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.