Спират изграждането на депото за строителни отпадъци, земни маси и инертни материали в землището на село Атия. Такава заповед е издал кметът на Созопол Тихомир Янакиев, съобщи БНР.

Той е възложил на общинските специалисти да бъде търсен нов терен, където да бъдат съхранявани и третирани строителните отпадъци.

Кметът е изискал до 22-ри ноември да бъдат представени предложения за имоти общинска собственост, за които е допустимо откриването на процедури по преотреждането на земеделска земя или горски имот за изграждане на депото.

Протестите срещу депото за опасни отпадъци край Атия продължават

Протестите срещу депото за опасни отпадъци край Атия продължават

Новоизбраният кмет на Созопол е отказал да подпише документите за проекта

След изтичане на срока ще бъдат обявени и датите за обществено обсъждане на новите терени. Ще започне и подготовката на процедурите по изпълнение на изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разноообразие.

Документите за започване на изграждането на депото, са били предоставени от общински служители за подпис от кмета на община Созопол. Тихомир Янакиев обаче отказал и потърсил юридически мотиви за решението си.

Припомняме, че изграждането на депото за строителни отпадъци и методът за обработката им чрез фракинг предизвика протести на жителите на селото. В акциите на недоволство те бяха подкрепени от жителите на Черноморец и Присад.

Нено Димов в Атия: Няма депо, има само площадка за опасни отпадъци
Обновена

Нено Димов в Атия: Няма депо, има само площадка за опасни отпадъци

Хората искат реферндум и преместване на площадката