Спокойно може да се пътува към Банско, Симитли и Разлог. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Днес той посети района на село Градево, където провери укрепването на подкопан участък от пътя Симитли - Разлог. От падналите проливни дъждове през януари повърхностните води отнесоха част от банкета в 6-метров участък.

Незабавно е било извършено насипване с фракция за укрепване на участъка, като насипът се уплътнява поетапно, за да може да се създаде устойчивост на откоса. Ще бъдат монтирани и готови стоманобетонни елементи за подпиране на насипа.

Възстановено е движението по пътя Банско - Гоце Делчев

Възстановено е движението по пътя Банско - Гоце Делчев

Завършило е укрепването на пътя

Предприетите мерки са временни, за да се гарантира безопасността на пътуващите. Възложено е изготвяне на технологичен проект за трайно укрепване на откоса на изкопа на пътя. Ще бъдат изградени бордюри с регула за отвеждане на повърхностните води.

Участъкът е сигнализиран с пътни знаци и бализи, а движението се осъществява в двете ленти без ограничения.

Нанков съобщи и че за укрепване на свлачището по пътя за Рилския манастир проектантите и инженер-геолозите на фирмата изпълнител на проекта "Автомагистрали" ЕАД предлагат да се направи 97 м т.нар. "тунелна завеса" в най-тежката част по протежение на свлачището. Ще се направи тунел с напречни колони, ригели и плоча, за да може да действа като контрафорс, когато има тежки срутищни процеси, така че да не предизвикват нарушаване на пътя. Дейностите ще бъдат извършени в рамките на одобрения бюджет за проекта.