Цялата републиканска пътна мрежа се затваря за камиони заради усложнената метеорологична обстановка. Това стана ясно на брифинг в АПИ.

Ограничения няма на пътя София - Калотина, София-Кулата, АМ "Тракия" до Зимница и до връзката с АМ "Марица", обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. По думите й, затворените пътища могат да бъдат отворени най-рано утре.

Най-критична е обстановката в област Бургас. Очаква се през следващите часове затваряне и в област Добрич, тъй като там духа урагананен вятър.

Затворени са проходите Айтоски, Ришки и Върбишки. Проходът на Републиката е отворен само за леки коли, но периодично ще се затваря за почистване. В Северозападна България пътищата са проходими за леки коли.

Павлова апелира хората с леки коли да тръгват подготвени на път, а ТИР-овете да се съобразят със забраната, тъй като ситуацията е сериозна. По думите й, няма тежки ПТП-та, няма бедстващи и хора без осигурен достъп. Щабът продължава и екипите ще работят денонощно, увери регионалният министър в оставка.

По отношение на електроенергийната система ресорният министър в оставка Теменужка Петкова обяви, че до час и половина не е имало населени места без електрозахранване. След бурята над Бургас 32 населени места са без ток.

13 190 абонати са без електричество. 75 екипа на ЕВН работят на място за отстраняване на проблема. "Имаме уверение, че до 3 часа аварията ще бъде отстранена", посочи енергийният министър в оставка. Предвид влошеното време обаче съществувал риск за скъсване на електропроводи.

По думите й, на територията на Енергопро към момента няма населени места без електрозахранване. Петкова посочи, че потреблението вчера отбелязало рекорд в последните 20 години назад. Енергийната система успяла да се справи с нуждите от електроенергия.