Междуведомствена  комисия от Националния институт за паметниците на културата, Държавния строителен надзор и община Силистра спря строителството на сграда в центъра на града, заради унищожаване на археологически находки, съобщи БНР.

Строежът се намира в зона А на археологическия резерват „Доросторум, Дръстър, Силистра". Инвестицията е на стойност 15 милиона лева.

Археолозите обвиниха инвеститорите, че умишлено унищожават ценни културни пластове.  По закон преди началото на строителните работи теренът трябва да бъде подробно проучен, а инвеститорът е длъжен да финансира разкопките, засега - с 50 хиляди лева.

Между инвеститорите и археолозите обаче избухна скандал, който ескалира през последните 2 седмици. През това време багери са разрушили ценни археологически пластове. В Окръжната прокуратура в Силистра са изпратени няколко преписки по случая.

След петчасово заседание междуведомствената комисия реши строителството да спре докато приключат разкопките. Общината се задължава да осигури охрана и да окаже пълно съдейстиве на археологзите.

В проучванията ще участват и студенти от Софийския университет.