Кметът на Стара Загора Живко Тодоров затяга режима на заведенията и на нощния живот в града.

Това ще стане с промяна в Наредбата, отнасяща се за нощните заведения и дискотеки в Стара Загора. Идеята е да се засили сигурността на гражданите.

Заведенията с удължено работно време ще бъдат задължени да притежават металдетектори. По този начин ще се контролира внасянето на опасни предмети - боксове, бухалки и огнестрелни оръжия.

Кметът поясни, че след приемането на промяната ще бъде даден гратисен период за закупуването на ръчни металдетектори, който ще бъде 3 месеца. Камерите и металдетекторите в нощните клубове ще бъдат за сметка на собствениците им.

Друга предвидена мярка за заведенията е въвеждането на задължително видеонаблюдение. Тя обаче ще важи и за денонощните магазини и аптеките.

Ще бъде отнеман лиценза за удължено работно време на всички нощни заведения, които допускат лица под 18 години без придружител, заяви старши комисар Николай Кирков, цитиран от БНР. Той че след последната проверка на полицията са съставени 6 акта за такова нарушение. 

Живко Тодоров допълни, че общината ще закупи уред за измерване на шума, като той ще бъде на разположение и на полицията, за да може адекватно да бъдат констатирани нарушенията на обществения ред.