От днес започва приемът на молби-декларации за целеви помощи за отопление.

Лицата и семействата ще ги подават в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Крайният срок за това е 31 октомври 2008 г., припомнят от социалното министерство.

Право на помощта, както и досега, ще имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията на чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Диференцираният минимален доход за отопление (ДМДО) се образува на базата на гарантирания минимален доход (ГМД), който в момента е 55,00 лева.
При определяне правото на целеви помощи за отопление размерът на пенсиите, определен след 1.VII.2008 г., ще се намалява с коефициент 1,104.

Целевата помощ за отопление се предоставя в пари авансово и еднократно за целия отоплителен сезон, независимо от вида на ползваното отопление, гласи най-съществената от промените в Наредба №5 за условията и реда за отпускане на целеви помощи за отопление.

Месечният размер на целевата помощ за отопление предстои да се определи със заповед на министъра на труда и социалната политика на база левовата равностойност на 350 кВтч електроенергия, от които 250 кВтч дневна и 100 кВтч нощна електроенергия.

Помощта ще се отпуска за период от 5 месеца и ще се изплаща най-късно до края на месеца, следващ месеца, през който тя е отпусната. Парите се получават на каса, а по желание на лицата, отразено в молба-декларацията, може да се превеждат по банков път в посочена от тях сметка.