Областният управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на МРРБ Десислава Георгиева подписаха договор за стартирането на подготвителните дейности за изграждането на нов ГКПП Струмяни - Берово. Това съобщиха от областна администрация Благоевград. Договорът е бил подписан на 08.09.2022 г.

По този начин бе даден старт на стратегическия проект за изграждане на нов контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Струмяни - Берово. Проектът ще бъде финансиран по Програма Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027.

Финансирането на подготвителните дейности е осигурено по Приоритетна ос 4 "Техническа помощ" на Интеррег-ИПП програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2014-2020 и е предназначено за разработване на техническа документация, изработване на Подробен устройствен план, анализи и др. Очаква се стартът да бъде в началото на 2023 година.

С решение на Министерски съвет, областният управител на област Благоевград е определен за Възложител, който следва да осъществи подготвителните дейности, проектирането и строителството на новия ГКПП.

По думите на областният управител Николай Шушков с изграждането на граничния пункт ще се сбъдне една дългогодишна мечта на хората от двете страни на границата, за която са били положени много труд и усилия в годините.

Като бенефициент от Северна Македония на инфраструктурния обект е определен Митническа администрация на Република Северна Македония.

Основните приоритети при изграждането на новия пункт са необходимостта от укрепване на регионалната свързаност, улесняване на нарастващия трафик на хора и стоки между двете страни и отключване на икономическия потенциал в пограничния регион. Преминаването през пункта ще спестява разстояние и време и ще окаже благоприятни ефекти на околната среда с намаляване на концентрацията на вредни емисии.

Средствата за подготвителните дейности са в размер на 20 000 евро. Срокът за изпълнение на подготвителните дейности е 6 месеца.