Служители на Изпълнителната агенция за борба с градушките протестираха за пореден път заради ниските си заплати и мизерни условия на труд.

По-късно днес на среща в Министерството на земеделието, храните и горите е подписано споразумение със синдикатите и служителите в три точки.

Първо, за месец юли ще има допълнително материално стимулиране, с което да бъде компенсирано от части искането за увеличение на заплатите. За тази цел допълнително ще бъде изплатена сумата от 386 000 лева общо или средно по 500 лева на ракетострелец, съгласно последната им атестация като държавни служители за първото полугодие на 2017 г. 

На второ място министърът се ангажира също и да се потърсят начини за повишаване на възнаграждението през следващата 2018 година. В споразумението е записано и запазване като цяло на работните места на служителите по места. За тази цел ще се прави анализ кога и дали заплатите могат да се увеличат.

Протестират служителите на Агенция за борба с градушките

Протестират служителите на Агенция за борба с градушките

Искат 20% увеличение на заплатите и подобрение на условията на труд

Още от миналата година служителите с протести настояваха за увеличение на заплатите им с 20%, което и вече им беше обещано. Техните искания са още от 2015 години и основно увеличаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Протестни действия имаше днес на двата най-големи полигона - Поповица и Голям Чардак.

90% от работниците в Агенцията за борба с градушките са на минимална работна заплата като работят на смени по 34 часа.

Третият ангажимент, поет от министър Порожанов, е да се съдейства да бъде вписана професията "ракетострелец" в общия класификатор на професиите, за което синдикатите настояват отдавна.

Споразумението беше подписано освен от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов още от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев, от председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева и от Евгений Иванов от браншовия синдикален съвет на работещите в ИАБГ.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви накрая на срещата, че според него недоволството на служителите се насочва отвън с политически мотиви.

Активният противоградов сезон е пет месеца - от май до октомври, а служителите в ИАБГ получават целогодишно възнаграждение.