74% от столичаните биха гласували на предстоящите местни избори на 29 октомври. Близо 28% от тях биха поверили кметския стол на Васил Терзиев, предложен от ПП/ДБ и подкрепен от "Спаси София".

Това сочат резултатите от представително проучване на "Естат", в което са интервюирани 800 постоянни жители на Столична община, на възраст 18 и повече години. Изследването е проведено в периода 29 септември - 9 октомври по метода лице в лице и онлайн панел.

Около 18% от респондентите посочват, че не биха гласували на местния вот, а 7.6% все още не са решили. Делът на гласуващите е по-нисък от средния сред жените, хората в пенсионна възраст и жителите на периферните райони.

Все пак от столичаните, които имат намерение да упражнят правото си на вот, 27.8% биха се доверили на Васил Терзиев за кмет. Конкуренцията за второто място се очертава да бъде крайно оспорвана. Местна коалиция "БСП за България" издигна синдикалистката Ваня Григорова за кандидат-кмет, която среща подкрепата на 20.6% от столичаните, докато предложението на ГЕРБ- Антон Хекимян събира 18.7%. Следват Вили Лилков, за когото биха гласували 6.4%, а Деян Николов получава 4.7% според данните от проучването.

Снимка 637597

Източник: Естат

Към първата половина на октомври е сигурно, че битката за кметския пост ще се реши на балотаж, в който фаворит е Васил Терзиев. При евентуален балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова столичани биха дали съответно 51.6% и 48.4% от гласовете си за тях. Вариантът за втори тур с Антон Хекимян и Васил Терзиев също е разгледан, като предложението на ПП/ДБ събира 57.9% от гласовете. Почти сходно е разпределението и при евентуален балотаж между Григорова и Хекимян, при който тя би спечелила с 58%.

По отношение на общинските съветници 28.1% от респондентите в проучването биха гласували за предложените от ПП/ДБ и "Спаси София". 18.2% подкрепа събират общинските съветници на ГЕРБ, следвани от тези на БСП с 12.9%. За "Възраждане" биха гласували 7% от респондентите, а за съветниците на ИТН - 6.4%. Очертава се силно фрагментиран общински съвет, в който нито една формация няма да получи повече от 20 от мандатите.

При гласуването за районен кмет ПП/ДБ отново води в класацията с 28.5%, следвани от ГЕРБ с 17.8%. Трето място заемат районните кметове на БСП с 13.5%. "Възраждане" и ИТН събират двойно по-малко подкрепа, съответно с 6.8% и 6.6%.

Снимка 637596

Източник: Естат

Немалко избиратели отсега планират да гласуват с "не подкрепям никого" и е много вероятно делът на избралите тази форма на протестен вот да надвиши шестте процента от октомври 2019 г.