"Насила на човек можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш". С тези думи се обърна главният архитект на София Петър Диков към недоволните граждани от трите столични квартала "Бъкстон", "Красно село" и "Борово" по време на обществено обсъждане на устройствения план за тези райони.

Диков се срещна с недоволните жители на трите квартала и лично ги увери, че промени няма да има, ако няма съгласие от тяхна страна.

По време на общественото обсъждане хора от район "Красно село" се оплакаха, че 11-метрова вътрешноквартална улица ще минава под прозорците на блоковете им, а вместо детски площадки ще бъдат изградени паркинги.

Според тях полагането на нова пътна артерия в квартал "Бъкстон" ще доведе до изсичането на десетки дървета.

Столичани бяха разтревожени, че предвижданите места за паркиране под земята ще унищожат съществуващи терени за детски игри в "Борово". Освен това общината предвижда строителство на паркинг точно върху парцел, за който гражданите смятат, че е много по-подходящ за детска градина или спортна площадка.

Планира се и 5-метрово разширение на бул. "Гоце Делчев", което ще доведе до изсичането на дърветата и премахване на разделителната линия между съществуващите в момента платна за движение. Според плановете трябва да се изсекат и около 35 дървета, включително защитени видове, и то само до блоковете 3 и 5 в "Бъкстон", предупредиха живущите в квартала.

Освен това проектираната нова улица ще минава непосредствено до детска градина. "Децата ще дишат изгорелите газове от автомобилите и 12-часовите занимания няма да бъдат провеждани на тихо и спокойно място", коментира директорът на детското заведение.

Според недоволните от квартал „Бъкстон", безцеремонно ще бъде застроена и зелена площ, която е дарение от частно лице.

От квартал "Борово" пък се оплакаха, че само до 2-3 блока в района ще се изградят между 10 и 15 нови сгради и обясниха, че по този начин ще се унищожат огромни зелени площи.

След като изслуша голяма част от възраженията и оплакванията на хората от трите столични квартала, архитект Петър Диков увери, че промените в устройствения план за тези райони няма да бъде приет.

Припомняме, в края на миналата седмица 26-годишният Веселин Кирев от квартал "Борово" предупреди за планираните промени в устройствения план на трите столични района.