Определиха кои представители на ВСС ще участват в група с общината за финализиране на обновяването на Военното НДК, съобщиха от ВСС.

На извънредно заседание членовете на комисия "Управление на собствеността" на Висшия съдебен съвет определиха свои представители, които ще участват всички необходими действия за изграждане на тротоарна настилка около съдебната сграда на бул. "Ген. М. Д Скобелев" № 23 (т. нар. Военно НДК).
В съвместната работна група представители на ВСС и на Столична община ще работят и за осигуряване на пешеходен и автомобилен достъп до сградата.

Решението на Комисията е след проведена среща на председателя на комисията от ВСС Михаил Кожарев и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. На срещата тя се беше ангажирала с изпълнение задълженията на общината в най-кратък срок, с оглед въвеждане на сградата в експлоатация.

На днешното си заседание Комисията направи началните стъпки и за безвъзмездно придобиване от Община Благоевград на сграда за нуждите на Административния съд и Районната прокуратура в гр. Благоевград.

Към момента съдът е настанен в многофункционална сграда, в която има жилищна част, банкови и административни офиси, магазини и туристически обекти. Заеманите от съда помещения не отговарят на нуждите на съда, недостатъчни са като брой, площ и не са в състояние да задоволят нарастващите потребности на съдии, служители и граждани.

От друга страна Съдебна палата - Благоевград е с ограничен капацитет, поради което е целесъобразно освобождаване на помещенията заемани от Районната прокуратура.

Новата сграда се намира непосредствено срещу Съдебната палата, в най-пълна степен ще облекчи работата на магистрати, съдебни служители и граждани и ще реши в дългосрочен план сградния проблем на съдебните институции в града, поясниха от ВСС.