Столична община тества координацията на институциите при бедствия и аварии по време на учение "Съвместни усилия". В рамките на учението се тества първият етап от плана за защита на населението - защита при земетресения.

В рамките на учението се отработват въпроси на координацията между щаба на Столична община, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и различните институции. Две системи проследяват приложимостта на плана за защита на населението SITA WARE и JCATS - Joint Conflict and Tactical Simulation.

Първата е система за съвременно управление, проследяваща организацията на взаимодействието между участниците в съвместната операция, а втората се използва от Българската армия от 2005 г. за симулации на бойни действия и операции, различни от война.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и председател на оперативния щаб при кризи към Столична община заяви, че за пръв път се провежда учение в такъв мащаб и координация и заяви, че като кмет за нея най-важни са превенцията и отработването на координацията.

"Няма нищо по добро от това в спокойно време да се направят тренировки. В истинска криза тепърва да четем плановете, да се координираме в ситуация на стрес, няма да е продуктивно", посочи Фандъкова.

По думите й учението е минало добре и по план. Фандъкова заяви, че в такива моменти се разчита много на районните кметове и на медиите за своевременното информиране на населението за ситуацията.

Главен Комисар Николай Николов, началник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" от своя страна заяви, че всеки план има четири етапа - анализ и планиране, превенция и обучение, реакция при криза, 4-етап възстановяване.

"В момента се намираме на втория етап" - превенция и обучение. Той изрази увереност, че до края на годината в цялата страна ще бъдат актуализирани областните и общинските планове за реакция при кризи. "Поздравявам столичния кмет, който отново показа какво трябва да правят всички кметове и областни управители. Заедно с армията сме готови да помагаме", заяви гл. комисар Николов.

Генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия "Георги Раковски" заяви, че за пръв път учението за действия на щаба на Столична община се провежда в този си формат във Военната академия.

Според него военната база би било добре да бъде използвана и занапред не само от Столична община. "Системата би могла да се използва за тестване на плановете на всички общини", коментира още той като настоя, че щабовете на различните общини и областни управи биха могли да се обучават във Военна академия.

По думите му именно Военна академия е мястото, което има способностите да извършва проверка и да тества реално плановете за управление при кризи. " Могат да бъдат проиграни абсолютно всички варианти", увери ген.-майор Груди Ангелов.

По думите му в рамките на днешния ден ще бъдат отработени действия при инцидент в енергиен обект, а утре - действия при наводнения. Учението се провежда в партньорство между Военната академия, Столична община, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Центъра за усъвършенстване способностите на НАТО за управление при кризи и реагиране при бедствия, БЧК.