От днес за пръв път в Столичната библиотека се предлага онлайн обслужване. Библиотеката е и първата с мобилна версия за достъп до електронните си каталози и дигитални ресурси, съобщи БНТ.

Чрез новия си информационен център столичната библиотека буквално влиза в телефоните, таблетите и компютрите и изпраща в миналото чакането на опашка за някоя книга.

Читателите могат да влязат, да се регистрират, да поръчат книги онлайн, да проверят какво дължат, да презапишат, посочи Николай Бажленков от IT фирмата, изградила системата.

Столична библиотека е в сърцето на Стара София и именно тук е важно знанието да стигне до всички, заяви Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова образованието и културата вървят ръка за ръка и на столичната библиотека й отива да бъде центъра за тази връзка

Софтуерът позволява още книгите да се вземат на едно място и да се връщат на друго. Голямо предимство е и търсенето през интернет на сканирани екземпляри.

Правим едно търсене и получаваме резултатите, виждаме с какво разполага библиотеката, виждаме имаме ли свободни екземпляри и къде могат да бъдат ползвани, уточни Балженков.

За да покажат, че четенето на книги онлайн не е само за младите, от библиотеката организират курс по компютърна грамотност за хора над 60 години.