В началото на месец май 2021 г. и на 24-25 юни 2021 г., най-неочаквано бе изсечена гора на ул."Войводина могила" №24 в кв. "Овча купел" - старата част, съобщават столични социалисти в сигнал до Столична община.

Те обръщат внимание, че обемът на изсечените дървета и растения най-вероятно е поне равен или по-голям от този на единствения нов парк в София през последните 30 год. - парк Възраждане.

Скоро след това са пристигнали и строителни машини наети от фирма "Славстрой" ЕООД твърдяща, че теренът е частна собственост. Промените в строителните планове в този район не са били обект на обществено обсъждане, въпреки че касаят хиляди граждани отчитайки, че инфраструктурата там също не е достроена.

Столичните социалисти твърдят, че има обосновани съмнения за собствеността на терена.

Протестите на гражданите са довели до обещание на кмета на района да спре строежа, докато не се изясни законността му. Въпреки обещанието - само 2 дни след изборите, кметът е дал разрешение за продължаване на строежа.

Във връзка с това настояват за проверка и отговор:

  1. С чие разрешение е изсечена гората и растителността на въпросния терен, при условие, че някои от дърветата са защитени видове, вкл. в период на гнездене на пойни птички, сред които има също защитени видове? Защо не е дадена възможност за обсъждане на това действие в обществено обсъждане?
  2. Какви действия са предвидени за компенсиране на изсичането на част от белия дроб на София?
  3. Какви санкции ще бъдат наложени на виновните за сечта и нарушенията лица и фирми?