Полицията в София започна операция за контрол на движението на мотори, като само вчера са проверени 50 моториста.

Акцията на полицията идва след като мотоклуб организира в събота нощно каране из града, при което много столичани бяха възмутени от шума и подадоха жалби.

За констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата с актове и фишове са санкционирани 10 водачи.

На осем от тях са съставени актове - три са за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, на които са отнети шофьорските книжки и моторите им са спрени от движение.

Един от актовете е за поставена не на място регистрационна табела, а друг е за преминаване на червен сигнал на светофара. На един водач е със съставен акт за шофиране без свидетелство за правоуправление,  друг моторист е със съставен акт и отнета книжка за неплатени глоби.
1 акт и 2 фиша са издадени за други нарушения на правилата за движение.

Полицията е задържала и 17-годишно момче, което е управлявало мотоциклет без да има книжка затова.

Проверките ще бъдат всяка вечер, посочват от МВР. Ще се издирват и водачи, които крият номерата на моторите си с превишена скорост.

Само вчера двама мотоциклетисти са пострадали при пътно-транспортни произшествия.

При един от инцидентите другият шофьор, управлявал лек автомобил „Ситроен Ксантия”, е шофирал след употреба на алкохол – 1.2 промила. Инцидентът е станал около 22.30 ч. на бул. „Никола  Мушанов” Водачът на мотоциклета е настанен за лечение с фрактура на бедрото.

Също вчера около обяд на бул. „Ломско шосе” са се блъснали и мотоциклет ”Хонда”  и лек автомобил „Опел Комбо”. Водачът на мотора е откаран в болница и оставен за лечение с фрактура и навяхване. Пробите за алкохол при този инцидент са отчели отрицателни резултати.

 Полицейските проверките и операции на територията на столичния град продължават с прилагане на модела „Нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата”.