Столична община е подала пред управляващия орган на ОП „Регионално развитие" апликационната форма за финансирането на интегрирания проект за градски транспорт. Това съобщи пред БТА зам.-кметът на София с ресор „Транспорт" Любомир Христов.

Общата сума на проекта е 61,4 млн. евро. С част от тези пари ще бъдат закупени 50 нови тролейбуса. След доставката на единичните Skoda 26Tr през миналата година, вероятно следващата поръчка ще е за съчленени машини, които да заменят станалите емблематични тролеи „Икарус".

Унгарските "ветерани" от четвърт век се движат в столицата и при авария преди броени седмици наскоро отремонтирана машина изгоря напълно.

Освен това ще бъде прокарана трамвайна линия от Семинарията през „Дианабад" до бул. „Г.М. Димитров". Предвиждат се ремонти по някои от ключовите трамвайни трасета, сред които е и това на бул. „България", където целият релсов път ще бъде подменен.

Освен това, 750-те превозни средства на градския транспорт ще бъдат оборудвани с датчици и друго специално бордово оборудване, което да им осигурява "зелена вълна" в случаите, когато изостават значително от графика си. С европейските пари ще бъдат ремонтирани и светофарните уредби на някои от най-натоварените столични кръстовища.