Стотици жители на град Кресна успяха по обед да блокират международния главен път Е-79 с доста хитър ход. Понеже не са имали разрешение за протест, те използваха правото си на пешеходци и в продължение на повече от 45 минути непрекъснато пресичаха на групи пешеходната пътека, която минава през шосето.

Импровизацията на кресненци беше успешна и нито един униформен не спря тълпата "случайни пешеходци".

С близо 400 000 лв. повишават безопасността на движението в Кресна

С близо 400 000 лв. повишават безопасността на движението в Кресна

От АПИ обявиха мерките

Протестът им е заради бездействието на отговорните институции, които не предприемат мерки срещу честите пътни инциденти, съобщи БНР.

Два часа преди началото на протеста от АПИ обявиха, че влагат 400 000 лв. за обезопасяването на пътя през Кресна и работата там ще започне, щом се оправи времето.

Това обаче съвсем не беше достатъчно, за да спре кресненци да изпълнят замисленото.

Тежка катастрофа с четирима ранени в Кресненското дефиле

Тежка катастрофа с четирима ранени в Кресненското дефиле

Ударили са се лека кола и микробус

Всичко започна с кратък митинг пред общината. Когато тълпата се събра и стана достатъчно голяма за целите на следващата част от демонстрацията - тоест "похода" през зебрата, хората потеглиха с бавна крачка, носейки знамена и плакати, на които се виждаха призиви за спиране на "убийствата".

За да не се стигне до инциденти, на място присъстваха и полицаи, които се грижеха трафикът да не се вреже в тълпата и така още веднъж да се потвърди правотата на протестиращите, че опасността ги дебне от всеки сантиметър на шосето.

Във ВМА оперираха алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев

Във ВМА оперираха алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев

Състоянието им е стабилно

Местните съвсем не бяха впечатлени от жеста на АПИ да даде парите за обезопасяване. Хората недоволстваха първо, че чак сега им ги обещават - часове преди да започне протеста, а не през годините, когато са се жалвали от опасностите.

Второто, което дразни хората е, че от пътната агенция говорят единствено и само за маркировки, зебри и знаци. Кресненци искат повече. Те искат гърбици, които да принуждават водачите да намаляват; да се сложи светофар; и задължително - камери.

От Пътна полиция обясниха, че може да се направи една работна група и да се преговаря, а и че по принцип исканията не са неизпълними, но специално светофарът би затапил интензивния трафик през Кресна.

Местните обаче са категорични, че дават два срока на властта - един месец и три месеца. Ако до месец няма отговор от институциите за светофар и камери, ще направят палатков лагер на шосето. Ако до три месеца пък няма гърбици по Е-79 в града им, ще си купят асфалт и сами ще ги направят.

Протестът беше организиран от Инициативен комитет, създаден преди две години - след поредната тежка катастрофа, отнела живота на двама души от Кресна.