Във Военномедицинска академия (ВМА) са оперирани алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев, съобщават от лечебното заведение.

Припомняме, че 27-годишна румънка ги помете с колата си на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Инцидентът стана, докато двамата правели обследване в района на Кресненското дефиле във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма”. След приемането им в Благоевградската болница пострадалите бяха транспортирани до ВМА. Известно време алпинистът бе държан в медикаментозна кома.

Румънката бе освободена срещу гаранция от 5000 лева.

От ВМА обясняват, че Андрей Ковачев е претърпял операция на ръка, а Боян Петров – на ляв глезен и подбедрица.

Двете операции са минали успешно и пациентите са в стабилно състояние, уверява началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Николай Петров.

Засега двамата пострадали ще останат за наблюдение в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. В понеделник ще бъдат преместени в Клиниката по ортопедия.

От ВМА допълват, че следващата седмица се предвижда Петров и Ковачев да преминат през рехабилитация. След като им бъдат сменени превръзките и им бъдат махнати конците, двамата ще бъдат изписани от болницата.