Над 150 строители на американския тренировъчен лагер на полигона "Ново село" се събраха на двучасов протестен митинг на кръстовището „Петолъчката" с автомобили и строителна техника.

Те твърдят, че са излъгани и не са получили парите за работата си, съобщи БНР.

Протестът е организиран от 21 строителни фирми от Югоизточна България, които очакват три милиона и 800 хиляди лева като подизпълнители.

Към тях се присъединиха и строители от бургаска фирма, която настоява за над шест милионна лева от германския строителен гигант "Билфингер бергер".

Българските строители твърдят, че обектът на полигона Ново село е незаконен.

Според тях той няма строително разрешение и строителен надзор. Поради тази причина строителите настояват обектът да бъде спрян до издаването на всички необходими документи.

Те искат още финансиращият строителството на Ново село американски инженерен корпус да осъществи контрол по изпълнението на договора.

По време на протеста работниците развяваха български национални флагове, знамена на ЕС и плакати с надписи "Искаме справедливост!", "Кой позволява на "Билфингер бергер" да е над законите?", "Докога българските строителни фирми ще финансират "Билфингер бергер" и американската армия?".

Строителите се заканиха, ако исканията на българските строителни фирми, отправени и към българското военно и строително министерство, не получат отговор, на 14 април на „Петолъчката" да има нови протести - включително и блокиране на пътя.