По случай днешният Ден на Европа жителите и гостите на София ще могат да се насладят на мащабен светлинен и звуков спектакъл, който ще бъде прожектиран на сградата на Министерски съвет. С прожекцията под наслов "Днешният ден", посветена на Европейската година на културното наследство, ще бъде отбелязано и първото Българско европредседателство.

Точно в 21:30 часа присъстващите на столичния площад "Независимост" ще станат част от единствено по рода си изживяване, когато фасадата на правителствената сграда ще се преобрази чрез прожектиране на триизмерни изображения или т. нар. 3D мапинг шоу, съобщава БНР.

Специалното събитие е разработено съвместно с българско студио, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. За да могат всички желаещи да станат част от празника, филмът ще бъде излъчен 4 пъти в продължение на час. Достъпът е свободен. Събитието ще мине при засилени мерки за сигурност, а площад "Независимост" ще бъде затворен за движение.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо на интернет страницата на Европейския парламент в България.

Още за отбелязването на Деня на Европа 9 май у нас очаквайте от интервюто на Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването "Хоризонт до обед" след новините в 10 часа.