Жители на Свиленград и околните села негодуват заради километричните опашки от камиони на границата с Турция, съобщава БНР.

Общинският съвет в града гласува декларация до Министерския съвет с настояване да бъде построен паркинг на ГКПП "Капитан Андреево", където тировете да изчакват ред за преминаване през границата.

От началото на годината тежкотоварният трафик към Турция е натоварен и се образуват 25-километрови опашки по магистрала "Марица" до граничния пункт.

От една страна това безпокои жителите на село Капитан Андреево, а от друга изнервя шофьорите.

Кметът на селото Милен Милушев обясни, че достъпът до селото е затруднен заради колоните от тирове. Освен това от камионите се изхвърлят много боклуци, а самите водачи се движат по пътното платно, което също е сериозен проблем.

Според Общинския съвет в Свиленград транспортната криза на границата може да се разреши с изграждането на паркинг, на който камионите да бъдат отклонявани.

Общинският съветник Георги Еленков посочи, че ОбС моли премиера да вземе възможно най-бързо това решение, за да се приключи с казуса.

В настоящия момент се случва така, че както са застрашени здравето, така и животът им, защото тези тирове, задръствайки пътя, създават предпоставки за многократни пътнотранспортни произшествия, категоричен бе Еленков.