Методът за изчисляване на таксата върху битовите отпадъци трябва да е според спецификата на града или квартала. Това заяви екоминистър Нона Караджова, цитирана от sofia.bta.bg.

Бих окуражила всяка община, която започне да прилага нова такса върху битовите отпадъци за кварталите с индивидуални жилища, коментира тя и добави, че това е по-трудно при многофамилните жилища.

Караджова припомни, че законът за местни данъци и такси е предвидил и двата начина за начисляването на таксата - и според данъчната оценка, и според количеството. В момента това е приложимо главно за бизнеса.

В София и още някои общини има варианти за плащането на таксата с пряко договаряне, по броя на контейнерите, както и по данъчна оценка за фирмите. И бизнесът, и гражданите трябва да са солидарни в заплащането на другата част от таксата - за поддържането на обществените пространства, каза министърът на околната среда.

Министър Караджова уточни, че в европейската практика има различни варианти за заплащането на таксата за битови отпадъци. В една от страните на ЕС всички общински данъци и такси са включени в един градски данък, в друга - в много общини се прилага събирането на такса чрез продажбата на чували за смет с различни разцветки и за различни отпадъци.

Там системата е най-подредена - в цената е калкулирана сумата за таксата, а гражданите изхвърлят отпадъците си съобразно график за това. Това обаче, според Караджова, е неприложимо у нас.

Убедена съм, че втората фаза на проекта за интегрирана система за третирането на отпадъци в София, която ще бъде одобрена от ЕК, няма да се различава съществено от първоначалния вариант на Столичната община, каза още тя.