По време на празниците Бургас може да остане без таксиметрови услуги, съобщи Нова ТВ. Това се заканиха превозвачи, недоволни от високия данък, който трябва да плащат. Той е в размер на 660 лева.

Водачите на жълти коли недоволстват и срещу новата транспортна схема в морския град и затова протестираха пред сградата, в която общинските съветници заседаваха.

Данък от 850 г. ще плащат таксиджиите на Столична община

Данък от 850 г. ще плащат таксиджиите на Столична община

Общинският съвет го прие окончателно в сила от 2017 г.

Освен всичко таксиметровите шофьори искат и разрешителното за упражняване на дейност, което сега е 80 лева, да стане безплатно.

Таксиджиите се жалват, че не само нямат вече стоянки, но и ги мъчи данъкът и затова искат да го намалят.

"Искаме да се движим в бус лентите. Искаме да влизаме вътре в автогарата, нито можем да влизаме, нито можем да излизаме", каза таксиметровият водач Иван Бойчев.

Затова гневните таксиметрови водачи решиха да направят шествие до залата на общинския съвет, за да се срещнат с представители на транспортната комисия.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитрина Буланова обаче беше категорична, че вече е късно за промени.

"Защо не поискахте този отговор на жълтите павета, когато правеха закона. Ние сме хората, които изпълняваме закона. Няма никаква възможност за тази година да бъде преразгледан данъка", каза тя.

Окончателно - такситата плащат данък между 300 и 1000 лв.

Окончателно - такситата плащат данък между 300 и 1000 лв.

Приетите днес промени ще са действащи от януари 2017 година

Въпреки това таксиджиите планират протестно шествие утре. Ако и тогава не бъдат чути, заплашват с крайни действия.

Решението им е мярката за протест да се изразява в това по празниците всички жълти коли да останат далеч от улиците на града и хората да нямат таксиметров превоз.