Най-масовият транспортен протест се заканват да организират таксиметровите шофьори от Варна и цялата страна.

Те ще очакват подкрепа и от моряците и докерите .

Това съобщи председателя на синдикат "Авто 94"Димчо Иванов на среща с медиите в пресцентър "Варна", цитиран от Днесплюс .

Той заяви, че ако в срок до края на тази седмица браншовите организации и правителството не се споразумеят и не започне съвместното изготвянето на проект за промени в Закона за автомобилния транспорт, не е изключено стачните действие да бъдат предприети и в изборния ден.

Исканията на таксиметровите шофьори са да отпадне изискването за първоначална регистрация до 5 години за колите, които се ползват за тази услуга.

Според браншовиците трябва да има технически изисквания към автомобилите, а не таван за годините.

В тази връзка Иванов съобщи, че за последните две години във Варна е имало три смъртни случая на таксиметрови шофьори, водачи на автомобили с марката "Лада", които не са отговаряли на техническите параметри.

Таксиджийте ще настояват и да имат глас, когато общината определя колко автомобила да работят на територията на града, както и къде да се изграждат пиаците.

Въвеждането на изискванията за определена кубатура на купето,багажника, обема на двигателя и сертификат отговарящ най-малко на Евро 2, също ще са сред исканията на синдикатите.

Според Иванов в момента нови, но некачествени автомобили обслужват хората и много често се случва, в някои коли да не могат да се съберат дори куфари.

"Всички искания са изпратени до Министерството на транспорта и ако не бъде получен отговор до няколко дни имаме пълна стачна готовност. От Варна ще бъдат организирани около 500 коли с по 4 човека", съобщи още Димчо Иванов.

Ако се стигне до стачка, тя ще бъде проведена в столицата пред сградата на Народното събрание.