Ситуацията с изпускане на гориво в морето в района на Созопол е овладяна, няма опасност нито за екологията, нито за туристите. Това заявиха министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов на брифинг в Бургас.

"Всички към момента трябва да бъдат спокойни, тъй като дори минималният разлив е ограден. "Днес ще бъде пуснат и дрон, за да се огледа мястото на замърсяването"", заяви Московски.

По думите му, плавателният съд вероятно е компрометиран от бурята и силните подводни течения.

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се спешни мерки

Московски смята, че трябва да се вземат мерки мазутът в стария подводен съд да бъде източен. Още днес предстоят преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд. 

"Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите" допълни той.

Димов пък увери, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристите. Взети са проби, за да бъде направен анализ на веществото, а резултатите ще бъдат готови след около 5-6 дни.

Нено Димов добави още, че се проверяват извънредно плажовете. Концесионерите са инструктирани да извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване.

Регулярното вземане на проби ще продължи, допълни министърът на околната среда и водите.

Припомняме, вчера бе сигнализирано, че в морето край Созопол има замърсяване с мазут. Корабът "Мопанг", потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна голямо количество мазут.

В района, където се е появило петното са поставени бонови заграждения, за да спре неговото разпространение. Взети са проби за анализ

"Мопанг" е американски товарен параход от типа на така наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специална поръчка на 150 еднакви плавателни съда с цел компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година.