Проучва се възможността за изграждане на нов язовир в Бургаска област. Това съобщават от "24 часа", цитирайки кмета на Бургас Димитър Николов.

Намеренията били сериозни и проектът бил на фаза проучване, въпреки че цената му ще е висока. Според градоначалника търсенето на нов водоизточник, който да захранва областта с питейна вода, е належащо заради климатичните промени, при които дебитът на яз. "Камчия" се очаква да спадне след време. Това се налагало и заради строителния бум по морето, който увеличава населението.

В момента яз. "Камчия" осигурява водата на Бургас и Варна. Въпреки че през последните месеци нивото му е спаднало, от ВиК дружеството увериха, че няма опасност от воден режим дори ако не вали в продължение на година. Независимо от това обаче според Николов трябва да се търси алтернативен източник за презапасяване с вода.

Екип от специалисти ще проучва подходящи терени за язовир в областта. Един от вариантите е около поморийското село Медово и възстановяване на проекта за яз. "Индже Войвода" в Странджа.

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Четири язовира под 50%: "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково"

Данните на МОСВ: язовирите за напояване пълни на 38,7%, за енергетика - 67,9%