Нови температурни рекорди бяха поставени днес, като на много места в страната бяха отчетени стойности близки до 40 градуса. В Сандански живакът на термометъра за пореден ден се покачи над 39 градуса, съобщава БиТиВи.

В Свищов бяха измерени 37 градуса, а в много райони от страната температурите надхвърлиха 36 градуса.

Заради високите температури прегряха телефоните в центровете за спешна помощ в страната.

Най-много са повикванията заради проблеми с кръвното налягане и инсулти. В София болниците се препълниха от пациенти, получили инсулт, съобщиха дежурните лекари. В столицата почти всички неврологични отделения са запълнени.

Все още свободни легла има само в две болници - "Св. Анна" и "Царица Йоанна".

Пазарите и спирките на градския транспорт са едни от местата, където през последните дни най-често се налага на лекарите от Спешната помощ да помагат на припаднали в жегата.

Въпреки лекарските предупреждения, предимно възрастни хора подценяват високите температури. За двата дни спешните екипи имаха над 200 повиквания, като само до средата на днешния ден 20 бяха случаите на припаднали на улицата пациенти. 

Лекарите предупреждават да не се излиза в най-горещите часове от деня, да се приемат повече течности, а хронично болните да приемат редовно лекарствата си.

Здравните експерти предупреждават, че при такива температури зачестяват и трудовите злополуки.

При температури над 35 градуса освен работещите на открито, уязвими са и тези, които работят с източници, излъчващи топлина, както и заетите в стъкларската, керамичната, хранителната промишленост, машиностроенето и металопреработването.