Кметът на София Васил Терзиев смята да се даде гратисен период по отношение на забраната за влизане в центъра на София на замърсяващи автомобили. Според него това е най-справедливото нещо, което трябва да бъде направено в момента, при положение, че забраната влиза в села от 1 декември.

По думите на Терзиев не само не е имала достатъчно добра разяснителна кампания, а и самата наредба не е уредена. Не е ясно как ще се налагат санкциите, но пък не могат да бъдат опростени. Отделно на това софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал процедури, а и процедурата му по избор се обжалва.

Забраната за влизане на замърсяващи автомобили в центъра на София влиза в сила от 1 декември 2023 г. Това бе решение с вносители общинските съветници от групата на ГЕРБ/СДС в доминирания също от тях стар Столичен общински съвет.

Счита се, че около 20 000 автомобила на ден ще бъдат засегнати от мярката.

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Без стари автомобили в центъра на София от следващата година

Забраната влиза в сила на 1 декември 2023 г.

Има доста неща, които трябва да се изчистят, но с екипа ми работим да ги отстраним максимално бързо, обясни кметът. Той посочи, че забраната не може да бъде отложена, защото трябва работещ Общински съвет.

Терзиев заяви и че скоро ще има изявление по темата.

Васил Терзиев заяви, че в столицата продължава работата по разчистването на снега и на падналите клони и дървета. На места фирмите не са се справили, има и случаи на отказ на фирми да чистят някои квартали или докладване за аварирала техника. Наложени са глоби в размер на 120 000 лв.

Новата столична администрация подготвя и промени в наредбите, тъй като има установен хаос кой за какво отговаря. Кметът даде и пример, че за една спирка отговаря "Електротранспорт", а за подлеза отговаря районната администрация. Сега ще се прави пълен списък и протокол кой какво трябва да почиства.

"Следващия път ще бъдем още по-подготвени", увери Терзиев, като посочи и че на места самите граждани не са си помогнали, като не са почистили пред входовете си.